ЧИТАЛИЩЕ ВАСИЛОВЦИ

Начало » История

История

Advertisements

Читалище „Събуждане – 1899 с. Василовци“ е учредено на 1 януари 1899г. от Стоян Иванов Стайковски – главен учител в местното училище и поп Димитър Вълнев. За председател е избран Стоян Ив. Стайковски, а членове на настоятелството са Димитър Петров Вълнев, Стан Митриков, Георги Попмарков, Митко Иванов Кошавата, Георги Ушков, Стоян Миков – Белия, Григор Иванов – Голия, Качо Мончев и Лукан Младенов Азаджийски. Членовете на читалището са 80 души, а първото му име е „Събуждане“.

Основа за създаването на читалището е активната театрална дейност в селото, както и вече съществуващата библиотека. Тя е създадена през 1897г., като първата сбирка от книги се е помещавала в малка къща близо до центъра на селото, а първи библиотекар е учителят Марко Еленков, който поставя началото на една истинска възрожденска традиция сред интелигентите на селото – да работят безвъзмездно в селската библиотека, да стопанисват и обогатяват книжния й фонд.

През януари на същата 1897г. под ръководството на Димитър Вълнев е учредена първата любителска театрална трупа, в която са участвали учители и младежи от селото. Първата й постановка е едноактната комедия „Чорбаджията“ от Тодор X. Станчев от Русе.

От момента на учредяването на читалището всички театрални изяви и литературни вечеринки се изнасят в него. Дейността на читалището се развива по образеца на Ломското читалище „Постоянство“, което е едно от първите в България, по онова време с вече с 45-годишна история, а писма със съвети към Василовските читалищни дейци изпраща Кръстю Пишурка.

Още в първите години след създаването на читалището на Василовска сцена се играят най-значимите и популярни за времето си пиеси, като „Райна Княгиня“ от Д. Войников, „Руска“ от Иван Вазов, „Благородникът“ от Молиер, „Зидари“ от П. Ю. Тодоров, „Иванко – убиецът на Асен I“ от В. Друмев и др. Всеки сезон се подготвя по една, а понякога – и по две нови постановки. Представления не е имало само по време на войните.

След 1944г. читалището носи името „Хр. Ботев“. Театралните представления продължават да бъдат основен акцент в дейността му. Театралната трупа увеличава броя на членовете си, участва във всички фестивали на национално равнище и носи многобройни награди. Гордост за колектива са няколкото лауреатски звания от републикански фестивали, както и неколкократните носителите на златни и сребърни медали любители-актьори Димитър Митов, Илия Крумов Цибрански, Кольо Димитров Младенов, Димитринка Сотирова, Славка Младенова.Театърът работи с професионални режисьори, гостуващи от София, между които и Георги Стаматов, на сцената му гастролират големите ни артисти Стефан

Гецов и Йордан Maтeв. На 7 юли 1964г. театърът при Василовското читалище гостува на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ с постановката на „Вражалец“ от Ст. JI. Костов и получава изключително висока оценка.

През декември 2008г. тържествено бе отбелязана 110- годишнината на театъра във Василовци.

През същата 2008г. се чества и 35-годишният юбилей на женския хор и вокална група – един от най-изявените колективи в читалището, носител на многобройни лауреатски звания, дипломи и грамоти, между които от Международния фестивал във Велико Търново – 1999г., Националния събор – Копривщица 2008 и 2009, от Петропавловския събор „Хоро се вие край манастира“- гр. Лясковец 2007г., от Международния фолклорен фестивал „Песни и танци без граници“ – Свиленград 2009 и 2010г., Международния фолклорен фестивал „Сребърна пафта“ – Кюстендил 2010 и много други.

В читалището е изграден и Клуб на творците – поети, писатели, художници, приложници, иконописци, музиканти – който периодично има своите изяви /изложби – до момента над 10 на брой, представяния на книги, музикално-поетични вечери/ не само във Василовци, но и в Монтана, Лом, Брусарци.

Освен това в читалището функционира младежки танцов състав с многобройни изяви в селото и областта, куклен театър, група за художествено слово, както и културно-образователна лектория под надслов „Как да се държим в обществото“.

Продължава своята активна работа и библиотеката към читалището, която също е с над 110-годишна история и разполага с книжен фонд, наброяващ около 14 000 тома. Тя кандидатства с проект по програмата „Глобални библиотеки“ на Бил и Мелинда Гейтс и бе сред одобрените още на първия етап. Библиотеката непрекъснато търси нови, по-ефективни методи за запознаване на хората в селото със съвременните средства за информираност и за привличане на нови приятели на книгата, като особено място в това отношение заемат срещите с младите читатели и инициативата „Мобилна библиотека“ насочена към хората, които имат трудности с придвижването /инвалиди, възрастни/ или работното им време не им позволява да посещават заемната.

Сградата, в която в момента се помещава читалището, е строена в периода 1956-1959г. На 11 януари 1959г. тя е тържествено открита и за времето си създава условия за още по-динамичен и всеобхватен културен живот в селото. Сега обаче, половин век по-късно, тя е морално и физически износена и се нуждае от цялостен ремонт, за да може и занапред да изпълнява функцията си на подходящо място за подготовка и изяви на

съществуващите и активно действащи любителски състави, както и за съхранение на богатия книжен фонд на библиотеката.

През 2010г. със съгласието на всички членове при пререгистрацията съгласно новия Закон за читалищата читалището във Василовци възстанови старото си име „Събуждане“ и продължава да бъде истинско средище на културния живот в селото и привлекателно място за социални контакти на хора от всички възрасти и с различни интереси.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: